Welke omvormer moet ik kiezen?

Welke omvormer moet ik kiezen:

Er is op dit moment een grote keuze aan omvormers te verkrijgen. Er zijn steeds meer spelers op de markt die een graantje mee willen pikken van het succes van de zonne-energie markt.

Qua merk heeft iedereen zo zijn eigen voorkeur, wij werken standaard met:

String omvormers: Growatt

Micro omvormers: Enphase

Poweroptimizers: Solar Edge

 

Omnik omvormer:

De Growatt string omvormers hebben een goede prijs kwaliteit verhouding, komen standaard met 10 jaar garantie voor de kleinere modellen die is uit te breiden naar 25 jaar. De zwaardere 3 fase modellen hebben een garantieperiode van 5 jaar. De omvormers maken standaard een internet verbinding met WIFI. In sommige woningen waar de omvormer op zolder hangt en de WIFI router vaak beneden kan dit problemen opleveren met de communicatie. U dient er voor te zorgen dat in de buurt van de omvormer het signaal sterk genoeg is.  Dit kan door eventueel WIFI repeaters of versterkers te gebruiken.

U dient er rekening mee te houden dat dit type omvormers altijd geluid maken. Zodra de zon onder gaat en de omvormers niet voldoende energie meer ontvangen van de panelen schakelt deze uit en maakt dan ook geen geluid meer. Het geproduceerde geluid is dus het sterkts overdag als de zon schijnt. Als u daar gevoelig voor bent dan zou een afgesloten ruimte oplossing bieden. Indien dat niet voorhanden is dan is de micro-omvormer oplossing een mogelijkheid.

 

Enphase micro omvormer:

De micro-omvormers die wij gebruiken zijn van Enphase, dit is een Amerikaans product en de grootste speler wereldwijd op dit gebied. De omvormers komen standaard met 20 jaar garantie.

Op dit moment leveren wij het nieuwste type, de M250, die 60 cells panelen ondersteund tot 320Wp.

Deze omvormers zitten buiten onder de panelen gemonteerd. Met deze oplossing heeft u dus geen omvormer binnen maar alleen een kabel die aangesloten moet worden op een aparte groep in de meterkast of bestaande wasmachine of droger groep.

Door de individuele aansturing per paneel heeft schaduw op één van de panelen geen invloed op de rest van de installatie zoals bij de Omnik of andere string omvormers.

Als u panelen wilt installeren op verschillende locaties zoals op het dak van de woning maar ook op de schuur, dan is deze oplossing de meest eenvoudige. Omdat de communicatie van de opbrengst via het lichtnet plaastvind en ieder omvormer direct op het lichtnet wordt aangesloten kunnen de panelen op iedere locatie worden geplaatst.

De internet verbinding kan zowel bedraad als met WIFI worden uitgevoerd. Communicatie gebeurd door middel van de Envoy Gateway. Dit is een klein kastje met display dat in de meterkast wordt gemonteerd. Deze Envoy is onderdeel van de installatie.

Dit systeem biedt de mogelijkheid tot het uitlezen van de opbrengst per paneel indien dat gewenst is. Dit kan tegen een eenmalig bedrag van $250,- dat ongeveer €200,- bedraagt.

Het systeem wordt ook gemonitord door Enphase, als er een probleem is met een omvormer of bijvoorbeeld de internet verbinding dan krijgt u daar automatisch bericht van.

 

Solar Edge Power optimizers:

Bij de Solar Edge oplossing wordt ieder paneel voorzien van een power optimizer. Deze zorgen in combinatie met de omvormer binnen voor de best mogelijke opbrengst van het systeem. Ook dit systeem werkt goed in situaties waar er schaduwwerking op één of meerdere panelen is. Een voorwaarde van dit systeem is het is minimale aantal panelen van 8 dat geïnstalleerd dient te worden.

Het systeem is iets minder flexibel dan bijvoorbeeld de micro-omvormers. Bij een installatie van 8 panelen is het bijvoorbeeld niet mogelijk om 4 panelen op oost en 4 op west te plaasten.

Ook het plaatsen van panelen op verschillende locaties is lastig aan te leggen omdat de optimizers van het systeem met elkaar verbonden moeten worden zoals bij de string omvormer de panelen met elkaar verbonden zijn.

Verbinding met het internet kan ook bedraad of via WIFI plaatsvinden. Dit systeem heeft standaard de mogelijkheid tot het uitlezen van de opbrengsten per paneel.

 

Meer over deze oplossingen vind u onder het menu producten en dan omvormers.