Ligging van de woning en ruimte op het dak.

 

Ligging en hellingshoek.

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van hellinghoek en ligging van het dak.
In Nederland is een hellingshoek van ongeveer 36 graden het meest ideaal met een ligging op het zuiden.
Een afwijking van de hellingshoek en qua ligging ten opzichte van het zuiden zorgt voor een lagere opbrengst.
In onderstaande tabel kunt u zien wat de opbrengst procentueel is door de hellinghoek te combineren met de ligging.
Bij het gebruik van berekeningsprogramma's wordt de ligging vaak aangegeven met: Azimut.
 

 

 

Afmetingen van het dak:

De maten van het dak zijn uiteraard bepalend voor het aantal panelen dat u kunt plaatsen.
De standaard maat voor panelen is ongeveer 165x100cm met een maximum vermogen van rond de 300Wp.
Panasonic levert bijvoorbeeld panelen van 158x80cm met een vermogen van 240Wp en TSMC dunne film panelen van 165x65cm van 155Wp, deze zonnepanelen zijn ideaal voor daken met minder ruimte.
 
Plat dak:
 
Op een plat dak worden de panelen onder een hoek geplaatst door middel van een frame. Dit kan onder een hoek van 10 tot 35 graden.
Bij een plat dak dient er rekening gehouden te worden met de schaduwhoek van de panelen. Dit houdt in dat de panelen op verschillende rijen uit elkaar geplaatst dienen te worden. De afstand hangt af van de locatie en de hoek van de panelen. Hoe groter de hoek hoe verder de panelen uit elkaar komen staan.
Bij het platte dak dient u ook rekening te houden met de ballast die wordt gebruikt om de panelen tijdens storm op zijn plaatst te houden. Het gewicht van de ballast hangt af van de locatie en hoogte van het gebouw. Het is verstandig bij grotere installatie om contact op te nemen met de aannemer of constructeur van het gebouw om te zien of het dak de balasting aan kan.
 
Indien er beperkte ruimte is op het platte dak waardoor er niet 2 rijen panelen achter elkaar geplaatst kunnen worden bied een schans met zonnepanelen oplossing. Dan worden de panelen achter elkaar aansluitend op een frame geplaatst. Hierdoor is er geen schaduwhoek en kunnen er meer panelen geplaatst worden.
 
 
Schuin dak:
 
Bij een schuin dak worden de dakhaken door Energie Soleil altijd vastgeschroefd aan het dakbeschot. WIj gebruiken geen dakhaken die om de panlat en dakpan gehaakt worden. Zo is de installatie niet afhankelijk van de kwaliteit van dakpan en panlat. Dit kan bij oudere woningen namelijk problemen geven als de panlatten en/of dakpannen vanwege de levensduur al van minder goede kwaliteit zijn.