Keuze van de zonnepanelen

Keuze van de zonnepanelen:

De kristalijne zonnepanelen zijn te krijgen in poly, de blauwe, en mono. de zwarte panelen. Dit komt door 2 verschillende technieken voor het produceren van de cellen.

In Nederland is de opbrengst gelijk voor zowel de poly als de mono panelen bij een gelijk WP, watt piek, vermogen. De poly panelen hebben een betere opbrengst bij bewolkt weer en de mono panelen bij zonnig weer. Door de beperkte hoeveelheid zonuren en de lage instralingsfactor in Nederland komen de panelen gemiddeld op dezelfde opbrengst uit.

De kristallijne panelen zijn opgebouwd uit 60 of 72 cellen die weer zijn onderverdeeld in 3 strings. Een 60 cells paneel bestaat uit 3 serie geschakelde strings van 20 cellen.

Een nadeel hiervan is dat als één cel is bedekt, door schaduw of blaadjes bijvoorbeeld, een gehele string van 20 cellen minder zal opbrengen en daardoor 1/3 van het paneel minder zal opbrengen. Het is dus belangrijk om bij het plaatsen van de panelen hier rekening mee te houden.

Belangrijk is ook de temperatuurcoëfficiënt van de panelen, dit geeft aan hoeveel opbrengst verlies er is door temperaturen van de panelen van boven de 25 graden Celsius. Over het algemeen is dit rond de -0,43%/C. Op hete zomerdag zal dit een behoorlijke impact hebben op de opbrengst van de panelen.

Op deze panelen wordt ook lineaire garantie gegeven van 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. Dit houdt in dat de opbrengst langzaam achteruit gaat door degradatie van de cellen. Er zijn fabrikanten die hier iets betere garanties op geven.

 

Dunne film panelen:

Er kan ook gekozen worden voor dunne film panelen. Wij leveren deze van het merk Stion van 155Wp.

Het type Cell wordt aangeduid met CIGS (Koper, Indium, Gallium en Selenide), dit is de laatste techniek op dunne film gebied.

Deze zijn alleen verkrijgbaar in full-black.

Voordeel van deze panelen is dat de panelen geen degradatie kennen en dus hun vermogen behouden. Ook de temperatuurcoëfficiënt is lager en bedraagt -0,30%/C. Deze panelen hebben dus minder last van opwarming van de panelen.

Ook de schaduw heeft op deze panelen minder invloed op de opbrengst omdat niet direct een groot deel van het paneel wordt beïnvloed.